Beer can chicken, Anale Kip

Dit fantastische recept kan je maken in de oven of op de BBQ. Ik heb dit recept ooit gekregen van Thomas Acda en hij noemde het anale kip. Ik vond dit wel een mooie benaming. In de volksmond wordt het ook wel een Beer can Chicken genoemd. Ik heb dit ook wel eens gemaakt als vooraf toen er iemand kwam eten en daarna 600 gram entrecote. Was toch wel een beetje veel. Laten we het kippetje vandaag vette Gerda noemen. Of is dat een pleonasme? In ieder geval vette Ger wordt op deze manier reuze lekker

  • Kip, een hele dame (1,2 kilo voor 2 personen)
  • Fruitige olijfolie Rozemarijn
  • 4 takjes Tijm
  • 5 takjes Knoflook
  • 3 tenen Bier Blikje
  • 0,33 dl. normale pilsener

Additioneel

  • Ontbijtspek/bacon 6 plakjes
Voorbereiding

Spoel de kip met lauw stromend water af en dep hem droog. Drink uit het blikje bier tot dat hij nog maar half vol is. Laat de oven voorverwarmen tot 225 graden of laat de bbq tot 225 graden ontvlammen.

Bereiding

  1. Pluk de rozemarijn en tijm van de takjes en snij deze fijn. Stop de kale takjes in het bierblikje.
  2. Snij of pers de knoflooktenen en doe deze samen met de rozemarijn en tijm en een glas
  3. Je maakt de marinade door hier olijfolie aan toe te voegen.
  4. Smeer de binnenkant van de kip in met deze marinade en vervolgens smeer de kip in aan de buitenkant onder de huid!
  5. Heb je spek gekocht stop deze dan ook onder de huid. Door deze spek blijft de kip lekker sappig.
  6. Heb je nog wat marinade over? Stop dit in het bierblikje.
  7. Stop het bierblikje in de anus van de kip en zorg dat de kip stabiel staat op het blikje.
  8. Zet de kip in het midden van de oven. Schakel de oven/bbqtemperatuur terug naar 175 °C.  Rooster de kip nog 40 min. Bedruip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen. Steek een satéprikker in het dikste deel van de kip (bij dijbeen) om de gaarheid te controleren. Zet de kip terug in de oven als er roze vocht vrijkomt. Test na 10 min. opnieuw: pas bij helder sap is de kip geheel gaar en kan je de kip uit de oven halen.
  9. Haal het blikje uit de kip, wikkel het in aluminiumfolie en laat haar nog 10 minuten rusten.

Dit recept gaat enorm goed samen met patat en appelmoes.