Over pasta puttanesca, ook wel hoerenpasta genoemd, gaan de meest schimmige verhalen. Waren het de dames van lichte zeden die deze pasta aan hun hongerige gasten gaven? Of was het voor henzelf, om hun leven nog wat smaak te geven? Zoveel varianten als er zijn op het verhaal over de afkomst, zoveel varianten zijn er ook op het recept. Verse tomaten, passata, of toch tomaten puree? En dan het pittige aspect. Rode peper, rode ui, knoflook, of gedroogde chilli flakes? De Gastroman proefde wat af en kwam tot dit ultieme recept. Ideaal in barre tijden waarin er een tekort aan versproducten is.

Recept voor 2 personen
  • 200gr spaghetti
  • 3tl olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1/2tl gedroogde chilli flakes
  • 4 ansjovisfiletjes, grof gehakt
  • 50gr zwarte olijven, grof gehakt (bijv. blik Carbonell)
  • 1el kappertjes, grof gehakt
  • 150ml passata
  • 2 el tomatenpuree
  • beetje platte peterselie om te garneren
  1. Zet een pan ruim kokend water op het vuur voor de spaghetti. Kook volgens de instructie gaar (8-10 minuten)
  2. Zet ondertussen een koekenpan op medium hoog vuur. Doe de olijfolie hierin en bak de knoflook voorzichtig lichtbruin. Roer de ansjovis er doorheen en daarna de chilli flakes, olijven en kappertjes.
  3. Voeg na ongeveer 1 minuut de tomatenpuree en de passata toe. Roer alles goed door elkaar en laat 5 minuten pruttelen. Controleer of de smaak goed is.
  4. Giet de spaghetti af en meng deze met in de koekenpan met de saus.
  5. Verdeel de pasta over twee borden en garneer met de peterselie.