In onze zoektocht naar heerlijke burgerrecepten schuwt de Gastroman helemaal niets. We halen ze uit films (Big Kahuna Burger), lenen ze van Jamie (Krankzinnige Burger) of kijken hoe de grote jongens het doen. Misschien wel de grootste van die jongens is de McDonalds en dan is het ook niet raar dat de Big Mac al een tijdje op ons wensenlijstje stond. Maar hoe maak je die Big Mac? Qua burger en toppings kom je er wel uit, alleen dan wordt het spannend; de saus! De magische Big Mac saus.

Na vele omzwervingen over het internet vond de Gastroman het geheim van de saus uiteindelijk in het kookboek Guilty Pleasures: Heinz Sandwichspread Tuinkruiden. Hoe simpel eigenlijk? Guilty Pleasures is sowiewo een boek boordevol eenvoudige en verrassend lekkere recepten die je niet moet eten als je met dieet bent. Best een boek voor mannen dus, waar we nog wel vaker iets uit zullen maken, maar nu eerst; de Big Mac.

Ingrediënten voor 2 Big Macs

Voor de burgers

  • 400g rundergehakt
  • peper en zout
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 1 ui
  • handjevol ijsbergsla
  • 1 augurk
  • 2 plakjes cheddar

Voor de saus

  • 2el Heinz Sandwichspread Tuinkruiden
  • 1el mayonaise
  • 1tl ketchup
  • 1/2tl citroensap
  • 1/4tl kristalsuiker
  1. Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar en zet deze opzij terwijl je de burgers maakt.
  2. Doe het gehakt in een kom en voeg hier peper en zout naar smaak aan toe. Kneed het even door en vorm vervolgens vier grote, dunne burgers van het gehakt. Bak de burgers vervolgens in een beetje boter in een koekenpan gaar.
  3. Leg de hamburgerbroodjes 20 seconden in de magnetron zodat ze iets zachter worden. Snijd de broodjes vervolgens voorzichtig en drieën.
  4. Snipper de ui, snijd de ijsbergsla in reepjes en de augurk in dunne plakjes.
  5. Smeer een lepel saus op het onderste deel van het broodje. Leg hier een beetje ijsbergsla bovenop, gevolgd door een plakje cheddar en een hamburger. Verdeel een beetje ui en augurk over de hamburger en leg het middelste deel van het broodje hier bovenop.
  6. Smeer ook de middelste laag van het broodje in met een beetje saus gevolgd door wat ijsbergsla. Leg hier weer een burger bovenop en top af met ui en augurk. Maak het broodje af door het kapje er weer op te leggen. Serveer de Big Mac direct.

TIP van de Gastroman: Wikkel de Big Mac op het einde in folie en laat 1 minuutje rusten. Zo krijg je de echte kleffe Big Mac zoals je hem gewend bent van de McDonalds.

Guilty PleasuresKoning, Sabine. Guilty pleasures

Sabine Koning

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

€21,99