Weekendtip; Kip Shoarma

Kip shoarma;

Je hebt het er vaak over, maar wat bedoel je er eigenlijk mee? Zijn het de broodjes die je vrijdagnacht haalt bij een speciaalzaak als avondeten. Dit omdat je geen tijd vond om te eten of het gewoon niet belangrijk genoeg vond. U kent ze wel; speciaalzaken. Meestal zijn het speciaalzaken die gespecialiseerd zijn in vis, vlees en vegetarische gerechten. Ze kunnen alles maken, maar de afwerking is om te janken. Die grote rollen die verwarmd worden door een opgevoerde straalkachel. Maar wie houden wij voor de gek. Het is genieten als je midden in nacht eindelijk uw Ithaka hebt bereikt. Elke keer is weer een moderne versie van de Odyssee om thuis te komen. Vol met hindernissen en obstakels. Wat meestal ons Ithaka is, vertellen wij in een later stuk. Dit stuk gaat over kip shoarma die u kunt maken als avondeten zonder dat u wordt uitgemaakt voor culinair barbaar.

Dit is onze interpretatie van de Kip Shoarma van Jamie Oliver. Alle ingrediënten zijn niet nodig. Als je niet alles toevoegt, wordt het niet smerig. Enige wat je wel moet hebben is de kip. Deze is vrij essentieel

Alle ingrediënten staan gesorteerd per ‘afdeling’ en dit zijn de belangrijkste

  • Kippendijen 2 kilo
  • grote spiesen
  • Turkse broden 2 stuks
  • Bacon 300 gram
  • kardemompeulen 10 stuks
  • Venkelzaad 1,5 tl
  • Komijnzaad 1,5 tl
  • Korianderzaad 1,5 tl
  • Kaneel 1tl
  • Gemalen piment 1tl
  • Gemalen komijn 1tl
  • Gerookt paprikapoeder 1tl
  • Laurierblaadjes 4 bladen
  • Yoghurt 4 EL
  • Pindakaas 1,5 EL met zonder stukjes
  • Olijfolie
  • Rode Paprika 4 stuks
  • Grote uien 3 stuks
  • Citroenen 3 stuks
  • Tomaten 4 stuks
  • Knoflook 8 tenen
  • Rijpe Mango 2 stuks
  • Limoenen 2 stuks
  • Knoflook 2 stuks
  • Mosterdzaad 0,5tl
  • Fenegriekzaad 0,5tl
  • Cayennepeper 0,5tl
  • Zoet gerookte paprikapoeder 0,5tl
  • Kurkuma 0,5tl Olijfolie
  • Kikkererwten 1 pot 600gr
  • Citroen 1 stuk
  • Gemalen komijn 0,25tl T
  • ahin 2el
  • Olijfolie
  • Bulgar/ Couscous(als je geen Bulgar kan vinden)
  • 200 gram Lente-uitjes 6 stuks
  • Verse munt 1 bos
  • Peterselie 1 bos
  • Citroen 2 stuks
  • Trostomaten
  • Rode wijnazijn 3 EL
  • Kip

    We gaan eerst de marinade maken voor de kip. Deze moet wel een tijdje in de ijskast. Jamie zegt een nacht. Hoogstwaarschijnlijk lees je dit nu pas en wil je het over een paar uur op tafel hebben. Ach pure pech. Wij hebben het ook niet nacht laten marineren en het was heerlijk.

    Doe de kardemom in een theedoek en geef er een paar klappen op. Haal de pitjes eruit en gooi ze in een koekenpan zonder olie. Doe ook alle kruiden van de shoarma kruiden + 8 knofloken in de koekenpan. Laat het 3 minuten bakken. Gooi alles in een blender en doe ook de yoghurt, pindakaas en olijfolie erbij en maak er een gladde pasta van. Meng de kippendijen met deze pasta en leg het in de ijskast.

    Als het is uitgemarineerd maak er dan een mooie spies van afgewisseld van kip, Bacon, ui, paprika en citroen. Laat de oven/bbq op 180 graden voorverwarmen en laat de kip in een uur gaar worden. Regelmatig keren zodat het een mooie krokante laag krijgt.

    Humus

    Dit is vrij simpel. Stop alle ingrediënten, dus de kikkererwten met vocht, uitgeknepen citroen, gepelde knoflook (2x), komijn, zout, tahin en olijfolie, in een blender. Laat het lekker blenden en klaar is de humus.

    Ambasaus

    Hak het vruchtvlees van de mango in kleine stukken of tot puree.Knijp de limoen uit en pers de knoflook(overige) uit. Bak de kruiden in een koekenpan met een beetje olijfolie en meng de mango, knoflook en limoen hier doorheen. Laat de saus afkoelen.

    Bulgar

    Kook de Bulgar volgens de aanwijzing van de verpakking of een andere site. Hak de kruiden fijn, snijd de tomaten in partjes en knijp de citroen uit. Maak het af met 3 eetlepels rodewijnazijn en 6 eetlepels olijfolie. Wellicht nog wat peper en zout. Lekker husselen en bammm.

    Het einde

    Stop alles niet subtiel in een turksbrood. Toedels!

    photo 2 photo 1