Heerlijke pasta meatballs zoals De Niro die ook eet in Goodfellas

Heerlijke pasta meatballs zoals deze ook in Goodfellas wordt gegeten. Het originele recept is met spaghetti, maar zelf vind ik de iets stevigere linguine nog lekkerder. Wees niet zuinig met de mosterd en rozemarijn, deze maken dit recept een echte killer.

Recept voor 4 personen
  • 4 takjes verse rozemarijn

  • 12 crackers (bijvoorbeeld LU mini crackers naturel)

  • 2 volle theelepels dijonmosterd

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 1 el gedroogde oregano

  • 1 ei

  • peper en zout

  • olijfolie

  • een bosje verse basilicum

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • een halve rode peper

  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 gram

  • 2 el balsamicoazijn

  • 400 gram spaghetti of linguine

  • een stuk Parmezaanse kaas (of geraspt)

 

Voorbereiding

Hak de ui, knoflook en rode peper fijn. Pluk de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze fijn. Stop de crackers in een theedoek of verkruimel ze tussen je handen boven een grote kom. Zet een pan water met een flinke snuf zout op het vuur en breng aan de kook.

Bereiding

  1. Doe de crackerkruimels met de mosterd, het gehakt, de gehakte rozemarijn en de oregano in de kom, breek het ei erbij en strooi er wat zout en peper op.
  2. Kneed alles nu met goed gewassen handen door elkaar en rol er kleine balletjes (5cm) van. Besprenkel ze met olijfolie en hussel ze voorzichtig, zodat ze rondom ingevet zijn.
  3. Zet dan een grote koekenpan met 2 flinke scheuten olijfolie op matig vuur. Roerbak de uien ongeveer 7 minuten in de koekenpan tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg dan de knoflook en peper toe en zodra ze beginnen te verkleuren ook de basilicumblaadjes. Doe de tomaten en de balsamicoazijn erbij. Breng het mengsel aan de kook en voeg naar smaak zout en peper toe.
  4. Zet ondertussen een andere koekenpan met een scheut olie op het vuur en doe daar je gehaktballetjes in. Roerbak ze 8 tot 10 minuten, tot ze goudbruin zijn (controleer of ze gaar zijn door er eentje open te breken – er mag geen roze vlees meer te zien zijn)
  5. Schep de gehaktballetjes in de saus, laat ze meepruttelen tot de pasta klaar is en haal de pan van het vuur.
  6. Kook in de tussentijd de pasta in het kokende water volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.