Deze ribs zijn geïnspireerd op Freddy’s ribs, de favoriete ribbetjes van Frank Underwood uit de serie House of Cards. Wat ons betreft vormen deze ribbetjes ook de ideale maaltijd voor de jaarlijkse Super Bowl. Zondag wordt deze weer gespeeld, dus uitpakken maar!

2 kg spareribs
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 middelgrote ui, ragfijn gesneden
  • 4 teentjes knoflook, ragfijn gesneden
  • 250 ml ketchup
  • 125 ml appelciderazijn
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 60 g dijonmosterd
  • 60 ml Bourbon
  • 60 ml water
  • 2 el worcestershiresauce
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 25 g roomboter
  • 2,5 el zoet paprikapoeder
  • 2 tl versgemalen peper
  • 2 tl grof zeezout
  • ½ tl selderijzout
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl chilipoeder
  • 50 g donkerbruine basterdsuiker
  1. Meng voor de dry rub alle benodigdheden door elkaar. Klaar.
  2. Verwarm voor de barbecuesaus de olie in een zware pan en fruit de ui tot hij zacht wordt. Fruit de knoflook een paar minuten mee, maar zorg ervoor dat de ui en knoflook niet bruin worden. Voeg alle andere ingrediënten toe en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus, onder af en toe roeren, dertig minuten zachtjes pruttelen totdat hij de juiste dikte heeft.
  3. Maak de ribs goed droog met keukenpapier. Smeer de ribs in met de kruidenmix en laat ze minimaal een paar uur marineren in de ijskast. Dit kan dus ook prima gedurende de nacht.
  4. Verwarm de oven voor op 125 graden. Leg de ribs met de holle kant beneden op een bakplaat met bakpapier. Laat de ribs 3 uur garen in de oven. Haal na 3 uur de ribbetjes eruit en bestrijk ze royaal met de barbecuesaus. Schuif 20 minuten terug in de oven tot de saus een beetje is opgedroogd. Haal de ribs er opnieuw uit en kwast ze nog een keer in met de saus. Schuif nogmaals 20 minuten in de oven. Haal de ribs uit de oven en laat ze 10 minuten chillen. Serveer met extra barbecuesaus on top.
  5. Prettige wedstrijd en Janneke Vreugdenhil bedankt voor het recept.