Drie stamppotten die je binnen een half uur op tafel hebt staan en waarbij je eindeloos kan blijven variëren. Voor de man die van makkelijk houdt, in de winter én de zomer.

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 1 el mosterd
  • klontje boter
  • snufje zout
  • snufje nootmuskaat
  • eventueel melk toevoegen als de stamppot te droog is
  • 1 a 2 pastinaken (1 voor een subtiele, 2 voor een duidelijke smaak)
  • 350 gr rucola
  • 300 gr spekreepjes
  • 500 gr andijvie
  • 200 gr kaas (blokjes of geraspt)
  • 300 gr spekreepjes
  • 400 gr snijbonen, gesneden
  • 100 gr crème fraiche
  • 300 gr spekreepjes
  • braadvet van je spekjes en vleesje
  • Rundvleesbouillonblokje
  • klontje boter
  • 100 ml water (afhankelijk van de hoeveelheid jus die wilt en de hoeveelheid braadvet)

Voorbereiding
Schil de aardappels naar smaak. Zelf doe ik dit nooit, wat irritant werk scheelt en extra smaak oplevert. Was ze eerst wel even.

Bereiding
1. Zet een pan koud water met de aardappels (en pastinaak) op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar met wat zout. Als je met een vork de aardappels kunt breken weet je dat ze gaar zijn. Voor de snijbonenstamppot kook je de snijbonen de laatste 10 minuten mee.
2. Ondertussen kan je de spekjes krokant bakken in een koekenpan op middelhoog vuur. Giet het overtollige vet af en bewaar dit voor de jus.
3. Giet het kookvocht van de aardappels af en stamp ze tot een stampot met de nootmuskaat, mosterd, boter en spekreepjes en afhankelijk van de stamppotkeuze de rucola, andijvie, kaas en crème fraiche. Mocht de stampot te droog zijn, voeg dan een scheutje melk of een extra klontje boter toe. Voeg zout naar smaak toe.
4. Vleestips: braadworst, rundervinken, rookworst, gehaktbal (zie ons recept voor de ideale gehaktbal!)
5. Jus: gebruik al het braadvet van je spekjes en vlees als basis voor de jus. Voeg een klontje boter, 100 ml water en bouillonblokje toe om een mooie smeuïge jus te krijgen.