Turkse gastvrijheid op zijn best!

Elke week wordt er in Amsterdam wel een nieuwe hamburgertent geopend. Dat vindt de Gastroman helemaal niet erg, want hij is dol op hamburgers. Maar zo nu en dan wil de Gastroman ook wel eens wat anders, dus gingen wij afgelopen maandag eten bij Ali Ocakbasi. Een Turkse eettent op het hoekje van de Utrechtsestaat en de Herengracht. Lekker dichtbij het Rembrandtplein inderdaad. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik niet thuis ben in de Turkse keuken. Oké, ik ben een keer naar Marmaris geweest in de vijfde of zesde klas om daar één, twee of misschien iets meer drankjes te drinken tijdens de zomervakantie. Oké, ik ga ook wel eens een broodje halen om 4 uur s ’nachts na een paar vloeibare consumpties, en dan heb ik het niet over een broodje gezond. Maar naast deze escapades wist ik weinig van de Turkse culinaire cuisine. Tot ik bij Ali ging eten. Laat ik met de deur in huis vallen…. Ali kan koken en de service is hoe je Turkse gastvrijheid inbeeldt.

We kwamen maandag om 19:00 uur binnen in een leeg restaurant. Niet heel gek voor een maandag, maar binnen een uur zat de hele tent afgeladen met klanten.  Het restaurant heeft een mediterrane uitstraling. Mozaïek op de muur, lichtelijk kitscherige leren stoelen en de bediening zou ook zomaar uit die regio kunnen komen. Alsof je in een mooie tent in Istanbul gaat eten. Niet een hele gekke gedachte, want Ali heeft ook twee vestigingen in Istanbul en dit is hun eerste vestiging in West-Europa.

We beginnen met een rode wijn uit Turkije. Een wijn met Turkse druiven die ons bijzonder goed smaakt. Ook een goede, wat ik vaak mis in restaurants, is dat er direct een karaf met water op tafel wordt gezet.  De voorgerechten zijn verschillende soorten smeersels met brood die gepresenteerd worden op een grote plaat. Wij kiezen voor de Abagannus, een auberginepuree met yoghurt en knoflook, en de Kopoglu, een gerecht van gefrituurde aubergine, aardappel, groene peper, tomatenpuree en yoghurt. Beide gerechten zouden niet ideaal zijn voor een eerste date vanwege het aantal tenen knoflook, maar zijn beiden heerlijk en we zijn met de 2 gastromannen aan het eten. Dus no one cares.  De Abagannus lijkt niet op de Libanese variant die je kan kopen in de supermarkt of op de markt. Er zit zo veel  smaak aan!

Door naar de hoofdgerechten. Als je bij Ali gaat eten en er staat de Ali kebab op de kaart wil je deze natuurlijk proeven. Daarnaast proeven we de Saslik en de Pirzola. Al deze gerechten komen van de grill. Ik ben even gaan kijken in de keuken en in de keuken staat een soort van inbouw-bbq met houtskool. In de categorie dit wil ik ook in mijn keuken; bam een inbouw-bbq. De Ali Kebab is goed gekruid en heeft een mooie grillsmaak. De Saslik, kalfshaas en uienringen, is mals en de Pirzola, lamskoteletten, is nog malser. Allemaal hebben ze de grillsmaak, maar deze is niet overheersend en smaakt bijzonder lekker. Ook krijgen we een salade, die is aangemaakt met citroen, en bulgur bij de gerechten.

Van de serveerster moeten wij als toetje bijna verplicht de Kunefe nemen. Ze vertelt ons dat veel vaste klanten om 10 uur nog even dit toetje komen eten met een glas thee. Het is hun specialiteit. De Kunefe is een ovengebakken kaas met een siroop en pistache poeder. Klinkt als een vrij zwaar toetje, maar dat is tekstueel bedrog. Het is een zeer luchtig gerecht en ik snap wel dat men hier speciaal voor naar Ali komt.

Wij sluiten af met Turkse thee en een Raki. Raki, de één vindt het lekker en de ander wat minder. Ik ben er eentje die het niet te pruimen vindt. De andere Gastroman is een wat meer bekwamere Rakidrinker en zet het drankje vakkundig weg met ijs en water.

Ali is niet duur. Je betaalt 5,5 euro voor een voorgerecht en rond de 18 euro voor een hoofdgerecht. Wij zijn absoluut fan van Ali en de Turkse keuken. Wij komen zeker een keer terug.

ALI OCAKBASI
HERENGRACHT 558
1017 CG AMSTERDAM
EMAIL: amsterdam@aliocakbasi.com
WEBSITE: www.aliocakbasi.com
TELFOONNUMMER: +31 20 233 45 8