BasQ kitchen

BasQ kitchen

Tapas uit het Baskenland middenin de Pijp, dat is BasQ kitchen Amsterdam. Na het succes van hun Rotterdamse vestiging proberen ze ook de Amsterdamse magen te bekoren. Bij de Gastroman is dat in ieder geval goed gelukt!

BasQ is een hippe tent met de industriële vintage look die je steeds vaker ziet in Amsterdam. Dat laat niet weg dat het er strak én gezellig uit ziet en je er knus kan eten. Zo ervaarden ook mijn tafeldame en ik. Naast een aantal traditionele tapas staan er op de kaart vooral specialiteiten uit het Baskenland. Vaak met eenvoudige ingrediënten en veel vis, dat is toch wel waar de Baskische keuken furore mee maakt. En pintxos natuurlijk! De tapa met (veelal) een basis van stokbrood en culinaire creaties on top ontbreekt uiteraard niet.

Wij begonnen onze proeverij met een cava en de gazpacho. De gazpacho was lekker romig en fris, al was de garnaal bovenop wat zompig. De garnalenkroketten volgden snel en vielen zeer in de smaak. Een lekker vissige ragout met een krokant jasje, zo maakt de Gastroman ze zelf ook graag. Als derde gang kregen we de piquillo de rabo, een pintxo van geroosterde zoete paprika met een vulling van ossenstaart. Een machtig gerechtje, rijk van smaak.

We zaten er lekker in en de gerechtjes bleven komen. De volgende: Laminas de bacalao. Gezouten kabeljauw geïmporteerd uit Spanje met pil-pil van prei en gekonfijte aardappel. De kok vertelde erbij dat ze dit gerecht ook hebben geprobeerd te maken met verse kabeljauw uit Nederland, maar dat was toch echt anders. Alles wordt nu zo nodig uit Spanje gehaald.

Na de kabeljauw volgden de Sarteneko (op lage temperatuur bereid ei met geroosterde paprika, aardappel en schuim van spek), de gevulde inktvis en de kippenvleugeltjes met groene asperge. Het ei moet je gewoon proberen (wij vonden het verrassend lekker!) en de kippenvleugeltjes hadden zulk plakkerig en knapperig vel dat je die beter ook maar direct kan bestellen. De inktvis was zeer mals, maar miste wat smaak.

We waren nu toch wel redelijk uitgegeten, maar de kok stond erop dat we die andere Baskische specialiteit nog zouden proeven: gestoofde runderwang in rode wijn jus. Super zacht rundvlees met een kleverige jus van rode wijn, heerlijk! Helaas konden we nog maar een paar hapjes op, zeker in de wetenschap dat er ook nog twee desserts zouden volgen. We deelden vervolgens de cheesecake en Baskische broodpudding en die bordjes waren snel leeg, zo lekker was het. In de cheesecake proefde je mooi de geitenkaas terug, en de broodpudding deed denken aan de wentelteefjes van mijn moeder.

Propvol en zeer voldaan verlieten mijn tafeldame en ik BasQ kitchen. Een gezellige tent met een aantal zeer verrassende tapas en gerechtjes. De Gastroman komt hier zeker eens terug, voor een borrel (op het terras!) of diner.

BasQ kitchen de Pijp
Eerste van der Helststraat 72
1072 NZ Amsterdam

+31 (0)20 8102144
depijp@basqkitchen.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *