Wie heeft de lekkerste biefstuk van Amsterdam?

Wie heeft de lekkerste?! Loetje of toch Piet de Leeuw? De één bakt in margarine, de ander in roomboter. De één serveert hem standaard met jus, de ander heeft meerdere sausopties. Het is denk ik meer een kwestie van smaak, en daarom zetten we de overeenkomsten en verschillen maar eens op een rijtje.

Het restaurant

Loetje heeft inmiddels meerdere zaken, maar de sfeer is overal wel hetzelfde. Toegankelijk, geen poespas en erg druk! Reserveren kan alleen voor groepen, dus vaak genoeg zie je een kluwe mensen wachtend aan de bar met een pilsje. Van wat Amsterdamse humor zijn ze zeker niet vies.

Piet bakt zijn biefstukken sinds 1949 in de Noorderstraat. Een super gezellige en bruine tent waar de gouden tap nog recht uit de muur komt. De sfeer is er nog Amsterdamser dan in Loetje, maar ook toeristen hebben Piet inmiddels weten te vinden.

Het vlees

De ossenhaas van Loetje is dik, en o zo mals! Op hoge temperatuur dichtgeschoeid in Blue Band margarine. Dat laatste is het meest bekende geheim van Loetje.

Piet de Leeuw senior was vroeger paardenslager, en dat is waar het restaurant haar reputatie ook aan dankt: heerlijk malse paardenhaas. De biefstukken van Piet zijn wat platter dan die van Loetje en worden gebakken in roomboter. En dat proef je!

De saus

Loetje serveert de ossenhaas standaard in haar eigen om smaak gemaakte jus. Hier krijg je brood bij om lekker in de jus te dopen.

Piet de Leeuw heeft ook verschillende sausopties, zoals peper- en stroganoffsaus. Maar geef mij maar een rijke en vette roomboterjus.

De sides

Friet en salade, dat serveren Loetje en Piet allebei. Loetjes salade heeft als extraatje nog spekjes erin. En dat is wel extra lekker. De voorgerechten van Piet de Leeuw, vis op toast, zijn net zo klassiek als dat ze fantastisch zijn. Nederlands vlaggetje erin, helemaal af.

Overall

De dikke ossenhaas heeft mijn voorkeur boven de wat plattere paardenhaas. Maar mals en smaakvol zijn ze beiden! Het grootste verschil wordt toch gemaakt door het gebruik van margarine of roomboter. Zolang ik nog normaal door een deur pas ga ik toch voor de rijke en vette smaak van roomboter. Ik zou zeggen, probeer deze biefstukkenkoningen zelf maar eens uit!