Wat zijn de eerste woorden waar u aan denkt bij Gastroman.nl?! Persoonlijk denk ik aan knappe, pientere en culinaire heren die waanzinnige stukken schrijven. Klinkt best logisch. Soms krijgen wij liefdesbrieven toegestuurd en ook wel eens een uitnodiging. Alles voor de Gastroman. Deze keer kregen wij een mail over een middag die omschreven werd als buiten, stoer, smakelijk, natuur, en vuur. Ideaal voor de Gastroman. Het ging namelijk over Texel Culinair.

Texel Culinair is een event waarbij Texel zich van haar culinaire kant laat zien. Een soort Food truck event, maar dan niet overpriced en zonder die ellendige drukte. Elk jaar wordt er door alle deelnemers een Kwekertje gemaakt. Het kwekertje is altijd een trendy amuse van een lokaal product, dit jaar een amuse van historisch texels rund. De Gastroman werd gevraagd om langs te komen en hun expertise hierop los te laten en al het lekkers te proeven. Vriendelijke heren als wij zijn, vonden wij dit een hele eer en zo vertrokken wij vanuit het Amsterdamsche naar de kop van Noord-Holland om daar de pont te pakken naar Texel.

Op onze stadsfietsen vervolgden wij de tocht naar de Yurts van Piet en Ina. Wat zijn Yurts zullen de meeste mannen zich afvragen? Yurts zijn chique tenten, eigenlijk van die woestijntenten, die van alle gemakken zijn voorzien. Het zag er piekfijn uit en wij wisten dat wij hier heerlijk zouden slapen. Toen wisten wij nog niet dat het een kort nachtje zou worden, maar goed slapen deden wij zeker. De Gastroman kan deze slaapgelegenheid zeker aanraden. Voor 100e per nacht kan je hier met 4 man slapen en je hebt echt het eiland gevoel. De volgende dag ontbijten met uitzicht op de duinen en ‘s nachts de kachel opstoken met hout. Wij komen hier terug als wij in september Texel Culinair bezoeken. Link naar de site van de Yurts.

yurts

Maar wij kwamen voor één ding naar Texel: het Kwekertje. Zoals ik in de inleiding al vertelde is het Kwekertje een terugkerende amuse op Texel Culinair. Elke horecagelegenheid die meedoet aan dit event maakt een Kwekertje. Het Kwekertje bestaat altijd uit een Texels product en iedereen mag hier zijn eigen invulling aan geven. Vorig jaar was het zeewier, het jaar er voor geschoten wilde gans en dit jaar is het product Weiderund. Het Kwekertje kost overal 2 euro en het lekkerste Kwekertje wint een prijs. Tevens worden er meer prijzen vergeven voor beste kroeghap en culinair hoogstaande hap.

1016355_10206654227094817_6338441119947327677_n

Bij Paal 17 op het Texelse strand konden wij een aantal Kwekertjes voorproeven. Zo was er een klein stoofpotje gemaakt, een broodje Rib-Eye en een tartaartje. Allemaal kleine porties, maar goede voorbeelden van wat je kan maken met dit mooie stuk vlees. Ook was er een slager van de Kweker aanwezig die een compleet rund ging uitbenen. Bijzonder fraai om zo’n vakman aan het werk te zien.

FullSizeRender (10)

Misschien hadden jullie het al bedacht, maar het Kwekertje is vernoemd naar de Kweker. De Kweker een groothandel voor de horeca. De Kweker was ook aanwezig met allemaal kraampjes met artikelen die de Kweker verkoopt. Zo waren wij groot liefhebber van de Gin Tonic tent. Wie zegt nee tegen één Gin Thee, of twee…. Of de Noorse zalm gemarineerd in Gin. Wat? Ja gaat uitstekend samen met de Gin Tonic.

FullSizeRender (11)

Na een enthousiaste opening van het bestuur van de stichting Texel culinair denken wij dat het een groot succes gaat worden. Wij gaan zeker in september langs om dan van alles te proeven. Het vindt plaats in het dorp De Koog. Leuk om te vertellen dat daar bijzonder fraaie bar-dancings zijn om de nacht af te sluiten.

Later zullen wij vertellen wat wij nog meer hebben gedaan. Tipje van de sluier, gegeten bij Bos en Duin, de winnaar in de categorie culinair van 2014 en wij hebben gereden op Texways (offroad segways). Eén van de Gastromannen is hier zelfs vanaf gevallen na iets te veel drankjes.

Nog een paar huishoudelijke mededelingen

  • Texel Culinair vindt plaats op 11 – 12 – 13 september en meer informatie is te vinden op hun website http://www.texelculinair.nl/
  • Vorig jaar was de winnaar van het Kwekertje De Kroontjes.
  • Reserveer bijtijds een slaapplek. Het kan druk worden.
  • Gratis entree.
  • Als je toch gaat, spring dan ook nog even uit een vliegtuig.