Wat moet je tegen mensen zeggen die vragen wat je hobby is? Ik heb in ieder geval geen moeite om mijn tijd te vullen. Dinsdag rommelen met een bal in de zaal, vrijdag uiteten met mijn maten en daarna te veel sappen drinken, zaterdag naar de markt en in de avond koken en op de zondag weer rommelen met een bal. Dit doe ik allemaal met veel inzet en plezier, maar is het dan ook echt mijn hobby….

Een vriendin van de Gastroman zit tegenwoordig op edelsmeden. Echt een vrouwen ding. Dat kan je wel een hobby noemen. Wellicht is een hobby een raar tijdverdrijf wat niemand anders kan begrijpen of interesseert. De afgelopen maanden ben ik wel ergens mee bezig dat wellicht in deze categorie valt. Het affineren van jenever.

Affineren is een chique woord voor een product aanpassen naar je eigen smaak. Dit kan bijvoorbeeld met kazen, maar ook met sterke drank. Ik ben dit gaan doen met jenever. Velen zullen jenever associëren met de drank die opa of wellicht je oom drinkt. Andere zullen wellicht nare herinneringen hebben aan hun studententijd. Maar jenever is een oer Hollands product en kan heel lekker zijn. Het is bizar dat jenever een slecht imago heeft. Bijna op elke straathoek wordt gin tonic geschonken en elke dame vindt dit lekker. Gin is de engelse variant van jenever en meneer gin is zeer goed in marketing geweest de afgelopen tijd.

De gastroman hoopt dat dit ook gebeurt met jenever, want jenever verdient dit. Vandaar dat de gastroman op zoek is naar de perfecte jenever en affineert hij deze naar zijn eigen smaak. Deze zoektocht en deze nieuwe hobby zijn nog lang niet voltooid en zullen nog wel even gaan duren. Niet op de laatste plaats omdat jenevers er zijn in alle soorten en maten. Binnenkort zal ik het verschil uitleggen tussen jonge jenever, oude jenever en korenwijn. Tot die tijd als je jenever witl drinken zou ik voor een neutrale of zachte jenever gaan. Ideaal voor cocktails is bijvoorbeeld Ketel 1. Niet duur en vrij neutraal van smaak.