Trattoria Al Ninèn

Trattoria Al Ninèn

Het lot bracht de gastroman bij Trattoria al Ninèn, ruim gelegen in een souterrain aan de Westerstraat. Deze trattoria heeft voor de Italianen onder ons een aparte naam; al Ninèn is Bolognees voor biggetje; te herkennen op alle trattoria merchandise. Bolognees herkent u waarschijnlijk van de menukaart: de pasta Bolognese! Hoewel, menukaart? Wie is er niet groot gebracht met dit krachtvoer, opgediend in dampende pannen na de voetbaltraining. En wie is er niet afgestudeerd met de ‘pasta rode saus’ nog in de mondhoeken, in elkaar gedraaid in de meest obscure studentenkeukens, alwaar afgetopt met per ongeluk gemorst bierschuim en sigarettenas.

Niets daarvan bij deze luxe trattoria uit Bologna, waar Manuele sinds 2013 de scepter zwaait en in onbegrijpelijk Engels zijn waren aanprijst. De meeste delicatessen zijn typisch voor zijn streek: Italiaanse kazen, Pinza (gebak), maar vooral: hammen. Het varkensvlees wordt in de regio Bologna authentiek verwerkt tot de bij ons bekende producten als Mortadella, Prociutto, en Salame. Ook verkopen ze Italiaanse chocolade van het merk Majani, zeer exclusief en dito geprijsd.

Achter de toonbank vinden we Isis, een enorm vriendelijke en gastvrije bediende afkomstig uit Sicilië, maar accentloos in staat ons van informatie te voorzien. En in de gaarkeuken staat Massimo, die al roerend in zijn pannetjes Manuele informeert over de laatste uitslagen van de Serie A; het volume op zijn Italiaans. Men kan plaats nemen aan hoge tafeltjes met zitkrukken; maar ik zou aanraden af te halen.

Inmiddels in de stemming vragen we aan Isis wat de specialiteit van de chef is. Het antwoord is eenduidig, deze trattoria is gebouwd op één gerecht: Pasta Bolognese. Deze pasta wordt in Bologna, zoals het een echt Italiaanse klassieker betaamt, klaargemaakt met slechts 5 ingrediënten: rundvlees, tomaat, wortel, selderij, en ui.

De maaltijd voldoet aan alle verwachtingen; de tortellini van mijn vegetarische metgezel is gevuld met een pompoencremevulling waar een flexitarier en eventueel zelfs een gastroman mee uit de voeten kan, mooi op smaak gebracht met een botersaus met balsamicoazijn. Mijn eigen uit Bologna overgevlogen tagliatelle is uiteraard al dente, de bolognesesaus is bescheiden maar toch erg lekker; het vlees is fijngesneden net als de wortel, die volledig in de saus is verdwenen. Absoluut een bezoek waard, deze pasta Bolognese: de handtekening onder trattoria Al Ninèn.

Westerstraat 77
info@alninen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *