Winterlicht op Pampus

Winterlicht op Pampus

Soms heb je een ervaring die gewoon helemaal klopt. Je weet niet precies waarom, maar het zal iets te maken hebben met de sfeer, de mystiek, de smaken en de geuren die je waarneemt. Vorige week op forteiland Pampus had de gastroman zo’n ervaring.

Makkelijk komen doe je er niet, maar dat is ook niet zo gek want Pampus is een forteiland. Ooit gebouwd als onderdeel van de stelling van Amsterdam, om de haven te verdedigen, doet het nu doende als museum en restaurant. Vanaf IJburg varen we er met een oude boot in 20 minuten heen, genietend van een heerlijk Pampus biertje. Een saison wel te verstaan.

Op het eiland aangekomen worden we verwelkomd door warme appelcider met bruine rum, fakkels en vlagen regen. Het geeft het eiland een onheilspellend karakter en maakt ons nieuwsgierig om het fort te verkennen. Dat laatste is ook de bedoeling. Verscholen in het gerestaureerde fort bevinden zich drie ingerichte kamers met verschillende hapjes en drankjes. Op sommige plekken is de spinrag van een vervlogen Halloweenfeest achtergebleven, wat de donkere krochten van het fort extra mysterieus maakt.

In een uur tijd verkennen we het fort en genieten we onderweg van gepofte knoflooksoep, een bokkingsalade en een brandend peertje met geitenkaas. De gerechtjes zijn goed op smaak en we genieten van nog meer pampus biertjes (de Quadrupel is super!) en prima witte wijn. Na het fort uitgespeeld te hebben lopen we snel door naar het warme paviljoen waar het hoofdgerecht en dessert op ons wachten.

De wildstoof komt op tafel in drie potjes. Eentje met vlees (zwijn en ree), eentje met wintergroenten en eentje met pompoenpuree. Het smaakt heerlijk en het vult goed. We drinken er een negroamaro bij, één van gastroman’s favoriete wijnen bij wildstoof. Voor de tartelette van vossebessen hebben we bijna geen plek meer, maar we vermannen ons en eten lekker door. Terug op de boot naar IJburg zitten we er voldoen bij. Forteiland Pampus is een perfecte gastromanische beleving. Hier wil je een keer naar toe.

www.pampus.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *