Karim’s Butter Chicken

Gastroman was op reis door India. In de regio van Delhi (Noord-India) om precies te zijn. Verscholen tussen het gekrioel van Old Delhi ligt hier één van Indiaas meest bekende geheimen: Karim’s. Karim’s staat in heel India bekend om haar voortreffelijke curries en kebabs, maar misschien nog wel het meest om Indiaas beste naanbrood. Wij namen de proef op de som en kunnen niet anders zeggen dan dat we nog nooit zulk lekker Indiaas eten hebben geproefd.

Alles wat op de kaart stond werd grondig geproefd en al snel kwam er een duidelijke favoriet naar boven drijven: Karim’s Butter Chicken. Van alles werd er vervolgens geprobeerd om Karim’s recept los te peuteren maar helaas bleven de lippen van de kok op elkaar. Het recept hieronder heeft gastroman al vele malen met succes bereid en komt heel dicht in de buurt van onze Indiase ervaring. Dus zolang je niet in de gelegenheid bent om naar Old Delhi af te reizen, zou ik vooral je eigen keuken met dit recept omtoveren tot een heus Butter Chicken paradijs.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 uien
  • 6 a 8 teentjes knoflook
  • 10 cashewnoten
  • 1 blikje gepelde tomaten (netto 400 g)
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 3 eetlepels slagroom
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 4 kipfilets (of bouten)
  • 150 gr roomboter
  • 1,5 eetlepel djinten (gemalen komijn)
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels chilipoeder (géén flakes!)
  • 125 ml kokosmelk
  • zout
  • 2 takjes koriander
  1. Snipper de ui en knoflook fijn. Maal de cashewnoten in een keukenmachine tot poeder (of sla tot poeder in een theedoek) en zet dit in een kommetje apart.
  2. Kook in een pannetje met een klein laagje water de ui en knoflook in ca 5 min. zacht. Pureer deze massa in een keukenmachine (of met een staafmixer of blender) en zet ook dit een kom apart.
  3. Laat de gepelde tomaten uitlekken en pureer in de keukenmachine samen met de yoghurt, paprikapoeder, slagroom, suiker en maizena. Zet vervolgens ook dit weer in een kom apart.
  4. Verhit een klontje boter in een grote (braad)pan (niet bruin laten worden) en bak al roerend de djinten en gemalen koriander ca 2 min. mee. Voeg de gember, chilipoeder en cashewnootpoeder toe en bak dit ca 4 min. al roerend zachtjes mee. Voeg de Ui-knoflook puree toe en bak dit ca 2 min. zachtjes mee.
  5. Snijdt de kipfilets/kippenbouten in 6 a 8 stukken en dep droog met keukenpapier. Voeg de kip toe en schep goed om, zodat de kip aan alle kanten met de massala (=specerijenmengsel) bedekt is. Voeg de kokosmelk toe en laat alles 5 a 8 min. koken tot de kip bijna gaar is. Voeg het tomatenmengsel toe met de rest van de boter en breng alles aan de kook. Laat alles onafgedekt ca 20 min. zachtjes inkoken met af en toe roeren. 
  6. Knip als laatste de koriander erboven fijn en serveer met rijst en naanbrood.