Wijn en spijs: de ultieme guide voor de beste combinaties

De Gastroman is gek op lekker eten en daar hoort een passende wijn bij om het feest compleet te maken. We hebben de ultieme wijn en spijs guide opgesteld voor de beste wijnspijs combinaties. En dat is niet alleen voor vlees.

Vlees

  • Charcuterie: een jonge fruitige rhone of een soepele cabernet sauvignon.
  • Rood vlees: rode wijn met veel tannines, zoals een Argentijnse malbec of een Italiaanse chianti.
  • Gegrild vlees: een fruitige rode wijn met veel smaak, zoals een syrah (shiraz) of cabernet sauvignon uit de Languedoc.
  • Kalfsvlees: een volle witte bourgogne (chardonnay) of een rijpe rode bourgogne of bordeaux.
  • Konijn: een elegante rode wijn, zoals een crus uit de Beaujolais of een fruitige Franse Merlot.
  • Lam: een goede rijpe bordeaux, rioja of cabernet.
  • Wild: Een pinot noir of een Italiaanse rode, zoals barolo. Maar ook een pomerol uit Bordeaux.
  • Eend: Een rijke rode wijn zoals een pomerol, syrah of saint-emilion.
  • Kip: Hierbij passen vrijwel alle rode en witte wijnen, easy peasy.

Vis

  • Anchovis: een Spaanse rosé.
  • Bouillabaisse: een stevige rosé of kruidige witte wijn uit de Provence.
  • Makreel: een frisse witte wijn, zoals muscadet of een lichte vinho verde.
  • Mosselen: een lichte droge witte wijn, zoals muscadet of een bergerac.
  • Kreeft: een witte bourgogne of een mooie champagne, liefst brut of blanc de blancs.
  • Oesters: chablis wordt niet voor niets oesterwater genoemd, klassieke combinatie.
  • Krab: een viognier, complexe bourgogne of halfdroge riesling doen het allen goed.
  • Fruits de mer: een witte bordeaux, pinot blanc of vinho verde.
  • Sushi: een droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, zoals weissburgunder.
  • Tonijn: een fruitige rode als merlot of pinot noir.
  • Zalm: een volle witte chardonnay of een rode loirewijn als sancerre of bourgueil.

Pasta

  • Roomsaus: een pinot grigio, pinot blanc of lichte chardonnay.
  • Vleessaus: een chianti of montepulciano.
  • Lasagne: een Toscaanse sangiovese of Zuid-Italiaanse primitivo.
  • Antipasti: een rosé of eenvoudige sangiovese.
  • Pizza: een Noord-Italiaanse barbera of zuidelijkere sangiovese.

Groente

  • Asperges: een mineralige pinot blanc of een riesling.
  • Gazpacho: een jonge sauvignon blanc.
  • Groene salades: een sauvignon blanc, riesling of pinot grigio.
  • Paddestoelen: een rijpe rode bourgogne, rioja of bordeaux blend.
  • Ratatouille: rosé of een stevigere Zuid-Franse rode.
  • Zuurkool: een Duitse weissburgunder of riesling uit de Elzas.

Kaas

  • Brie: champagne of riesling, of een rode cabernet sauvignon of pinot noir.
  • Camembert: witte bubbels van droog tot zoet of een rode bordeaux.
  • Chaumes: een witte bourgogne of een rode pinot noir.
  • Danish blue: een witte sauternes of ander zoet wit, port, of rode syrah.
  • Epoisse: een witte bourgogne of gewurztraminer, of een rode bourgogne.
  • Geitenkaas: een witte sancerre of pouilly fumé, of een rode cabernet franc.
  • Gorgonzola: een zoete witte of een rode barolo, amarone of port.
  • Manchego: cherry, cava of een rode rioja.

Extra tip van de Gastroman: Gebruik ipv olijfolie of boter Soilmates Healthy Oil. De beste kook olie ter wereld. Kan je verhitten tot 270 graden. WAANZINNIG olie aldus de Gastroman/Baas van Soilmates