Opa’s gehaktbal

Opa’s gehaktbal

Opa’s gehaktballen, heerlijk smeuïg en lekker pittig. Precies zoals echte mannen ze lekker vinden. Drie variaties, voor mannen met ballen.

[tw-accordion class=””]
[tw-accordion-section title=”Ingredienten voor 4 personen”]

Basisbal

  • 400 gr rundergehakt
  • 80 gr paneermeel
  • 2 eieren
  • 2 el grove mosterd
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el Worcestershire saus naar smaak voor echte mannen (moet je sowieso altijd in huis hebben)

[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title=”Normale ballen”]
300 ml runderbouillon (van tablet of fond uit een pot)
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title=”Ketjap ballen”]
4 el ketjap manis, 2 tl sambal oelek, 1 tl djahe (gedroogde gemalen gemberwortel), 200 ml heet water
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title=”Tomatensalsa ballen”]
400 gr tomatenblokjes, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 el Worcestershire saus en 2 el verse basilicum
[/tw-accordion-section]
[/tw-accordion]

Bereidingstijd: 60 min.

Voorbereiding
Tomatensalsa: snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Bereiding
1. Meng het gehakt met de specerijen, de mosterd, de ketjap, de eitjes en het paneermeel. Voeg extra paneermeel toe als het mengsel te nat is.
2. Vorm vier grote gehaktballen of meerdere kleine gehaktballetjes van het mengsel. Laat een klont boter smelten in een braadpan en bak de ballen rondom bruin aan.
3. Voeg nu toe voor:
– Normale ballen: 300 ml runderbouillon.
– Ketjap ballen: ketjap, sambal, djahe en heet water
– Tomatensalsa ballen: ui en knoflook 5 minuten mee bakken, dan de tomatenblokjes en Worcestershire saus toevoegen
4. Laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 40 minuten op laag vuur gaar worden. De kleine balletjes kunnen iets korter. Voeg voor de tomatensalsa ballen vlak voor het einde de basilicum toe.

Extra tip van de Gastroman: Gebruik ipv olijfolie of boter Soilmates Healthy Oil. De beste kook olie ter wereld. Kan je verhitten tot 270 graden. WAANZINNIG olie aldus de Gastroman/Baas van Soilmates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *