Old-Fashioned Don Draper style

In de zomer zit ik graag op het terras met een bier of een wijn, in de winter zit ik graag in een cocktailbar. Amsterdam kent een paar hele goede (daarover later meer), maar soms wil je gewoon thuis een cocktail maken zonder al te veel gedoe. De Old-Fashioned is hiervoor mijn absolute favoriet. Mooi schijfje vinyl of een aflevering Mad Men op de achtergrond, verwarming hoog, glas in de hand, en heel veel mooier wordt het leven niet.

Klein stukje achtergrond bij de Old-Fashioned. De Old-Fashioned is bedacht in de negentiende eeuw als tegenhanger van een cocktailcultuur waarin steeds meer fruit en soda werd gemixt met alcohol. De Old-Fashioned is het tegenovergestelde van dit; een klein beetje suiker, een klein beetje bitter, goede whiskey of rum en een schil van sinaasappel. Sinds 2007 is de Old-Fashioned weer helemaal terug op de kaart, mede door zijn grootste fan Don Draper. In menig aflevering van Mad Men schenkt Don, of zijn dochter, er lekker eentje in. Ik adviseer jou hetzelfde te doen.

Benodigdheden voor één Old-Fashioned

  • 75ml goede whiskey (of rum)
  • Angostura bitters (te koop in een flesje bij o.a. Gall & Gall)
  • 1 suikerklontje (of 1tl kristalsuiker)
  • 1 sinaasappel (met een mooie schil)
  • klein beetje water of soda
  • ijsklontjes
  1. Los de suiker met een klein scheutje water op in een whiskey glas, bijvoorbeeld met een cocktailstamper. Voeg daarna drie kleine scheutjes Angostura bitters toe.
  2. Voeg drie grote ijsklontjes toe en roer goed. Goed roeren is zeer belangrijk voor het balanceren van alle smaken.
  3. Voeg de whiskey toe en roer wederom goed.
  4. Rasp met een dunschiller een stuk schil van de sinaasappel af. Haal deze met de binnenkant langs de rand van het glas en doe de schil er daarna in. Roer nog eenmaal goed.