Patatje stoof met Belgisch stoofvlees

Als je wel eens naar Antwerpen, Gent of een andere Vlaamse stad bent geweest dan kan je het eigenlijk niet hebben gemist: het patatje stoof. Heerlijke dikke frieten met een vlezige en smeuige berg saus er overheen. Dit is één van de lekkerste gerechten om te maken op een sombere zaterdag. Je haalt wat riblappen of varkenswangen in huis en de rest van de middag is het stoven geblazen terwijl je op de bank aan de zoveelste Netflix serie begint. Dat is toch precies wat je wilt?

Recept voor 4 personen

  • 2kg riblappen of varkenswangen, in middelgrote stukken gesneden
  • 150gr boter
  • 2el olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2el bloem
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 sneetjes witbrood
  • 2el grove mosterd
  • 1 flesje donker trappistenbier
  • 400ml runderbouillon
  • peper en zout
  1. Verwijder het vlies en overtollige vet van het vlees en bestrooi het met peper en zout. Doe de olijfolie samen met de helft van de boter in een stoofpan en kleur het vlees aan beide kanten.
  2. Haal het vlees uit de pan en houd warm. Vang het vocht (jus) van het vlees op en zet apart.
  3. Giet het vet uit de pan, smelt de overblijvende boter in dezelfde pan en stoof hierin de ui. Doe het vlees erbij, maar houd de jus nog even apart. Voeg de bloem toe, roer goed om en doe de knoflook, tijm en laurier erbij.
  4. Besmeer de sneetjes brood met de mosterd en leg ze, met de mosterdkant op het vlees, in de pan. Giet het bier en de overgebleven jus van het vlees erbij. Voeg de bouillon toe, en doe de deksel op de pan.
  5. Voor de varkenswangen kook je alles in ca. 1,5 uur op een matig vuur mooi zacht. Wanneer je riblappen gebruikt stoof je alles op laag vuur in ca. 3 uur zacht (of in de oven op 125 graden). Haal het deksel van de pan en laat de stoverij inkoken tot de gewenste dikte. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Heerlijk met zelfgemaakte patat!

Wijn en spijs: mild gekruid stoofvlees gaat goed samen met een lichtere rode wijn.

Extra tip van de Gastroman: Gebruik ipv olijfolie of boter Soilmates Healthy Oil. De beste kook olie ter wereld. Kan je verhitten tot 270 graden. WAANZINNIG olie aldus de Gastroman/Baas van Soilmates