Veel toetjes maakt de Gastroman niet, maar als hij ze maakt dan zijn ze ook goddelijk. Zo ook deze luchtige, edoch verschrikkelijk machtige New York cheesecake met blauwe bessensaus.
Recept voor 10 stukken
Voor de bodem:
- 1 pak Bastogne koekjes
- 25gr suiker
- 90gr gesmolten boter
- Ronde springvorm van 28cm
Voor de vulling:
- 400ml roomkaas
- 150gr suiker
- 1/2tl zout
- 2el bloem
- 300gr crème fraiche
- sap en rasp van 1 citroen
- 4 eieren, gescheiden
- 1 zakje (8gr) vanillesuiker
- Verwarm je oven voor op 175 ºC. Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje.
- Maak de bodem door de koekjes met de suiker en de boter in de keukenmachine te verkruimelen. Doe de kruimels in een ronde (ingevette) springvorm van 28cm en druk stevig aan.
- Bak de bodem in 10 minuten krokant in de oven. Haal de vorm daarna uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 225 ºC.
- Doe alle ingrediënten voor de vulling, behalve het eiwit, in de keukenmachine en maak er een gladde saus van. Om de vulling extra luchtig te maken klop je het eiwit in een schone kom stijf totdat er een piek ontstaat als je de garde eruit haalt. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door de rest van de vulling.
- Stort de vulling op de licht gebakken bodem. Zet de taart in de oven op 225 ºC. Laat hem 10 minuten staan, draai de oven daarna terug naar 90 ºC. Bak de taart in 45 minuten af. Hij mag nog een beetje ‘trillen’ in het midden. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
- Serveer de cheesecake met blauwe bessensaus. Breng hiervoor een doosje bevroren blauwe bessen langzaam aan de kook in een steelpannetje en voeg naar smaak een beetje suiker toe.