Biefstuk a la Café Loetje

Gastroman houdt van biefstuk, in alle vormen en maten. Onze lievelingsslager, Bastiaan, heeft dan ook gelukkig een groot assortiment: kogelbiefstuk, ossenhaas, jodenhaas, sukadebiefstuk, picanha, cote de boeuf, enzovoorts. Het meeste vlees komt van biologische koetjes bij Ter Aar. Maar tussen die wildgroei van biefstukken in verlangt de Gastroman soms ook wel naar oud en vertrouwd, en dan zijn we heel erg blij met dit fantastische biefstuk a la Café Loetje recept!

Recept voor 4 personen

  • 4 biefstukken van de haas of anders kogelbiefstuk (halen bij de slager!)
  • 1 knapperig wit (stok)brood
  • Margarine (of roomboter, maar Loetje doet het met een half pakje margarine per biefstuk)
  1.  Laat het vlees tijdig op kamertemperatuur komen. Bestrooi de biefstukken met grofgemalen peper en zout.
  2. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Draai het vuur ietsje lager zodra de pan heet is. Laat hierin de margarine smelten (een kwart pakje per biefstuk!). Laat de boter uitbruisen tot de belletjes weg zijn getrokken en de boter begint te kleuren. Bak de biefstukken op halfhoog vuur aan beide kanten 3 minuten voor medium-rare. Temper het vuur als de boter dreigt te verbranden. Laat de biefstukken stilliggen in de pan, zo houden ze meer contact en worden ze mooier bruin.
  3. Neem de biefstukken uit de pan en laat ze 5 minuten rusten op een rooster met een tunneltje van aluminiumfolie er omheen.
  4. Maak intussen de jus. Zet de pan terug op halfhoog vuur en blus af met een scheutje warm water. Het bakvet gaat bruisen en verdampt voor een stuk. Schraap met een houten spatel de aanbaksels los van de bodem. Laat de jus zachtjes indikken.
  5. Leg de biefstuk op een (warm) bord en giet er heel veel jus overheen. De biefstuk moet volgens Loetje ‘zwemmen’ in de jus. Serveer het witte (stok)brood erbij en eventueel een salade.

Wijn en spijs: Heerlijk met een tanninerijke wijn met rijpe smaken van bosvruchten.

Extra tip van de Gastroman: gebruik ipv olijfolie of boter Soilmates Healthy Oil. De beste kook olie ter wereld. Kan je verhitten tot 270 graden. WAANZINNIGE olie aldus de Gastroman/Baas van Soilmates.