Krabsaus voor over je vlees

Meneer Krab, Spongebob en Octo. Ik moet alweer lachen als ik aan hen denk. Samen met Chin Chen en de Simpsons toch wel de striphelden uit mijn tienerjaren. Meneer Krab maakt van krab de lekkerste burgers. De Gastroman maakt van meneer Krab de lekkerste saus.

Pas op! Dit is één van de aller lekkerste sauzen die ik ooit heb gemaakt. Ik heb deze saus uit het boek Amsterdam shortlist en het wordt geserveerd in Bar Centraal in Amsterdam. Deze saus gaat waanzinnig goed met rundvlees.

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 500 g softshell krab, schoongemaakt (Je kan ook diepvries krab kopen bij de Toko. Gaat alleen om de smaak)
  • 12 el tomatenpuree (dubbel geconcentreerd)
  • 2 el Thaise vissaus
  • 2 limoenen, sap
  • 2 gedroogde pepers
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • 1 glas witte wijn
  • 500 ml visbouillon
  • 100 ml water
  • 250 ml room

Snijd  de venkelknol in grove stukken en bewaar de groene takjes voor later voor de garnering. Doe meneer krab in een pan met de venkelstukjes, tomatenpuree, vissaus, limoensap, chilipepers, ui, knoflook, witte wijn en een snufje zout. Laat minimaal 2 uur op laag vuur sudderen. Telkens als er niet genoeg vocht in de pan zit een pollepel visbouillon erbij. Zeef de gehele inhoud door een fijne zeef in een schone pan, voeg 100 ml water toe aan de resterende krabvloeistof en breng de vloeistof weer aan de kook. Draai het vuur laag, voeg de room toe en roer goed door.

TADAAA de beste saus ooit.