Tomatensaus à la Don Corleone

Dit is een recept van gastroblogger Sam.

Dun, dik, krokant, vet, diep, uit de houtoven, of met een hotdog of een kilo kaas in de korst. Het moge duidelijk zijn dat men het belangrijk vindt hoe zijn pizzabodem wordt gemaakt. Waarom is dat toch? Alsof de pizza met je favoriete ingrediënten – laat er alsjeblieft geen ananas tussen zitten, dat hoort in een fruitsalade of een cocktail – opeens niet meer lekker is als de bodem een tikkeltje te weinig naar je smaak is gemaakt. Je bestelt toch ook niet in plaats van dat broodje paling waar je eigenlijk zin in hebt toch maar een broodje tonijn omdat je daar knapperig bruin brood bij krijgt in plaats van een wit bolletje?!?

Intussen hoor je niemand over dat veel essentiëlere basisingrediënt van elke pizza, dat dus wel in staat is je eetlust te verpesten: de tomatensaus. Niet alleen lekker op je pizza, maar ook over de pasta met een portie worst en wat gehaktballen, zoals we in een van onze favoriete films The Godfather caporegime Peter Clemenza zien voordoen aan de jonge Michael Corleone.

Toch lijkt het soms wel alsof we niet beter weten dan dat tomatensaus uit een potje komt. We zijn druk, laat thuis, hebben weinig energie, moeten nog sporten of we verzinnen een andere smoes om toch maar weer zo’n nepitaliaans (want allemaal van Unilever) voorgefabriceerd prutje op tafel te zetten.

Het kan ook anders: daarom vandaag een snelle en gemakkelijke tomatensaus à la The Godfather, die met zijn geuren mensen als een stel hongerige zombies op je keuken zal laten afkomen.

Tomatensaus voor twee pizzabodems
Voorbereiding: 5 minuten
Kooktijd: 25 minuten

Recept voor 2 pizzabodems

 • 1 flinke ui, fijngesneden
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • flinke scheut olijfolie 100 ml
 • stevige rode wijn
 • blik gepelde hele tomaten (à 400 gram)
 • 2 vleestomaten, in blokjes gesneden
 • halve theelepel gedroogde oregano
 • theelepel gedroogde tijm
 • halve theelepel gedroogde marjolein
 • handvol blaadjes verse basilum
 • beetje suiker
 • zout en peper

Bereiding:

 1. Zet een pan met een dikke bodem op het vuur, verhit de olijfolie en fruit de ui en knoflook op laag vuur gedurende 2 à 3 minuten. De ui en knoflook mogen niet verkleuren.
 2. Giet de wijn erbij en laat deze even inkoken.
 3. Gooi het blik tomaten – mét sap -, de vleestomaten en de kruiden in de pan. Wees voorzichtig met de hoeveelheid oregano, dat kan snel overheersend worden en zo de smaak van je pizza overheersen. Ben je van plan veel vlees erop te doen, dan mag er best wat extra bij.
 4. Breng de saus rustig aan de kook, draai het vuur omlaag en laat de saus zonder deksel ongeveer 20 minuten pruttelen tot hij enigszins is ingedikt en heerlijk begint te geuren.
 5. Nu is het aan jou wat voor saus je ervan wilt maken. Gebruik een staafmixer als je een gladde saus wilt, en een vork of een stamppotstamper als je de saus liever chunky ziet.
 6. Proef de saus eerst, en breng vervolgens op smaak met suiker, peper en zout. Wees voorzichtig met het zout, want dat is vaak ook al toegevoegd aan de tomaten in blik – en er komt later ook nog zoute kaas bij.
 7. Smeer de saus op je pizza en maak er wat lekkers van! Nog saus over? Niet getreurd, want zeker sauzen met daarin verse ingrediënten (remember de vleestomaten!) worden met de dag smakelijker. Bewaar het in een luchtdicht bakje in de koelkast.

Extra tip van de Gastroman: Gebruik ipv olijfolie of boter Soilmates Healthy Oil. De beste kook olie ter wereld. Kan je verhitten tot 270 graden. WAANZINNIG olie aldus de Gastroman/Baas van Soilmates