Krankzinnige burger

Deze burger is werkelijk waar krankzinnig. Super veel saus en super veel smaak! Jamie Oliver heeft hem niet voor niets opgenomen in zijn gastromanische boek Comfort Food.

Recept voor 4 personen

  • 500-800 g half-om-half gehakt
  • olijfolie
  • 1 grote rode ui
  • 1 scheutje wittewijnazijn
  • 2 grote augurken
  • 4 witte sesambolletjes
  • 4-8 plakjes gerookte doorregen bacon of ontbijtspek
  • 4tl fijne mosterd
  • Tabasco
  • 4 plakjes cheddar
  • Ketchup

Voor de burgersaus:

  • 1 zakje ijsbergsla / 1/4 krop sla
  • 2 el mayonaise
  • 1 el ketchup
  • 1 tl Tabasco
  • 1 tl Worcestersaus

 

Voor de allerbeste burgers moet je volgens Jamie naar de slager gaan en vragen of hij runderhals lappen voor je door de molen wilt halen. Deze zijn lekker vettig en hebben veel smaak. Mocht je gewoon naar de supermarkt gaan, haal dan half-om-half gehakt om dezelfde vettigheid te krijgen.

  1. Snijd de rode ui in ringen en maak ze in een kom aan met de azijn en wat zeezout. Snijd de augurken in plakjes en de bolletjes overdwars doormidden.
  2. Mix de fijngehakte ijsbergsla met de rest van de ingrediënten en maak de saus naar smaak af.
  3. Breng het gehakt om smaak met peper en zout en draai er vier grote ballen van. Druk deze voorzichtig plat tot ze net groter zijn dan de diameter van het bolletje.
  4. Zet één pan met een druppel olie op hoog vuur voor je burgers en een tweede pan op matig vuur voor de bacon. Doe je burgers (per 2 stuks) en bacon in de pannen. Keer de burgers a 1 minuut en smeer de gebakken kant in met een lepels mosterd en een paar druppels tabasco. Keer na weer 1 minuut opnieuw de burgers en smeer de andere kant ook in. Laat de burgers nog 2 minuten bakken en leg er dan de cheddar en de bacon op. Dek de pan af met aluminiumfolie of een deksel zodat de cheddar goed smelt in ongeveer 1 minuut. Rooster ondertussen de opengesneden bolletjes in het vet van de bacon.
  5. Stel de burgers samen door een kwart van de burgersaus op de onderkant van het bolletje te smeren en het broodje te beleggen met een burger met cheddar en bacon, een kwart van de rode ui en augurk. Besmeer de bovenkant van het bolletje met ketchup en druk hem stevig op de onderste helft. Eet de burger direct op of laat hem in bakpapier verpakt in een minuutje lekker klef worden.
  6. Krankzinnig!

Extra tip van de Gastroman: Gebruik ipv olijfolie of boter Soilmates Healthy Oil. De beste kook olie ter wereld. Kan je verhitten tot 270 graden. WAANZINNIG olie aldus de Gastroman/Baas van Soilmates