White Russian Ravioli: omdat de dude het goed vindt

Dit is een recept van gastroblogger Mitchell.

The Big Lebowski. Wat een film.. De cultfilm uit 1998 blijft een absolute klassieker, die je uiteraard gezien moet hebben. Als je het helemaal goed aanpakt drink je er ook een White Russian bij, de cocktail die de Dude ook de gehele film door drinkt. De simpele combinatie van Kahlua, Wodka en room vind ik heerlijk, al is het stiekem wel een soort voor mannen geaccepteerde Baileys..

Enige tijd geleden was ik aan het natafelen met een glas White Russian en schoot mij ineens een idee te binnen. Een White Russian Ravioli! Hoe briljant is het om een cocktail als gerecht te kunnen presenteren? Geen idee wat de dude er zelf van vindt, maar het zal wel ongeveer hier op neer komen: “Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.”

Hierbij mijn recept voor White Russian Ravioli. Ideaal als voorgerecht, al kun je het ook zonder probleem als dessert presenteren!

Ingrediënten (voorgerecht voor 4-6 personen)

 • 75gr Tipo ‘00’ meel en meer voor het bestuiven van je werkblad en de klaargemaakte ravioli.
 • 25gr Grano duro meel
 • 1 ei
 • 120gr Pastinaak (ik geef toe, deze vergeten groente is niet echt des Dudes, maar deed het zo goed met de Kahlua dat ik hem er toch maar ingelaten heb..)
 • 2 shotglaasjes Kahlua
 • 50cl Wodka
 • 100ml Slagroom
 • Gemalen koffie (het liefst verse espressomaling)
 • Snuf nootmuskaat
 1. Maak eerst het pastadeeg. Meng in een kom de tipo ‘00’ met het grano duro meel. Italianen zeggen dat je nu het ei in een kuiltje in het midden moet leggen en het meel langzaam naar binnen moet roeren. Ik gebruik gewoon een vork en roer alles door elkaar. Op het einde nog even een paar minuten goed kneden totdat je een gladde stevige deegbal hebt. Als het te droog en brokkelig is kun je je handen even iets nat maken onder de kraan zodat het deeg wat vocht krijgt. Wikkel de deegbal in wat keukenfolie en zet hem minimaal een half uur weg in de koelkast.
 2. Snijd de pastinaak in blokjes en kook in een laag met melk (mag ook water zijn) tot ze zacht genoeg zijn om er met een vork gemakkelijk in te kunnen prikken. (15-20 minuten). Giet af en pureer vervolgens tot het op aardappelpuree lijkt en laat afkoelen.
 3. Roer als de pastinaak volledig is afgekoeld de Kahlua er doorheen en voeg een kwart theelepel gemalen koffie toe. Zet weg tot gebruik.
 4. Nu is het tijd voor de pastamachine (zie ook ‘tools’). Scheur de deegbal door midden en kneed nog even. Bestuif alvast je werkvlak met het ‘00’-meel. Haal de deegbal door de pastamachine in de grootste stand. Verlaag vervolgens telkens de stand tot je bij de kleinste stand uitkomt. Als het goed is heb je nu een mooi dun, langgerekt pastavel.
 5. De volgende stap is afhankelijk van of je met een raviolistempel (of wijnglas) of een ravioliwiel werkt. Met een wiel zorg je dat je twee vellen hebt. Op het onderste vel leg je op regelmatige afstand een theelepel vulling en leg je het andere vel er over. Even de lucht er uit drukken en snijden maar. Als je gebruik maakt van een stempel moet je zorgen dat je stukjes pastavel hebt waar je stempel twee keer in past. Druk lichtjes de stempel in het deeg om een afdruk achter te laten. Leg daarop een theelepel vulling en klap een stuk deeg ter grote van je stempel er over heen. Druk de lucht er uit en steek de vorm uit. Voor beide varianten is het belangrijk dat je het deeg voor het vullen bestrijkt met wat water, dit werkt perfect als ‘lijm’.
 6. Leg de ravioli weg op een bord met ‘00’ meel. Daardoor kunnen ze een beetje indrogen. Leg ze niet op elkaar want dan heb je het risico dat ze aan elkaar plakken!
 7. Maak vervolgens de wodka roomsaus. Zet een steelpan op een matig hoog vuur. Voeg de wodka toe (ga er niet boven hangen, want de verdampende alcohol kan in de fik vliegen!). Voeg vervolgens de room en wat peper en zout toe en blijf roeren. Na circa 10 minuten ontstaat een dikke, wat gelige saus. Zet weg tot gebruik.
 8. Kook de ravioli gedurende 7 minuten. Zet 2 minuten voordat ze klaar zijn de roomsaus nog even op het vuur, voeg voor wat extra smaak (en minimaal verlies van alcohol) op het laatste moment nog een klein beetje wodka toe. Serveer met een snufje nootmuskaat en eventueel wat grof zeezout.

Als je echt indruk wilt maken kun je het deeg ook nog ‘marmeren’. Kerf daartoe, nadat je bij stap 4 het deeg tot standje 3 platgemaakt hebt, twee of drie dunne sneeën in het deeg. Vouw het een beetje open en doe er met een theelepel voorzichtig wat gemalen koffie in. Wrijf het in de snee en klop de overtollige koffie er vervolgens vanaf. Als het deeg nu verder walst zal er een dunne lijn koffie in het deeg achter blijven.

WhiteRussianRavioli

Extra tip van de Gastroman: Gebruik ipv olijfolie of boter Soilmates Healthy Oil. De beste kook olie ter wereld. Kan je verhitten tot 270 graden. WAANZINNIG olie aldus de Gastroman/Baas van Soilmates